Κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου, η οποία προκαλεί αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, κνησμό, πόνο και συνδέεται συχνά με ερεθισμό ή λοίμωξη του αιδοίου. Συνήθως οφείλεται σε κάποια λοίμωξη. Τα τρία κύρια είδη της κολπίτιδας είναι βακτηριακή κολπίτιδα (BV), κολπική καντιντίαση, και τριχομονάδες. Μια γυναίκα μπορεί να έχει οποιοδήποτε συνδυασμό των κολπικών μολύνσεων ταυτόχρονα. Τα συμπτώματα που προκύπτουν ποικίλουν ανάλογα με τη μόλυνση ή μπορεί να είναι συμπτωματική κολπίτιδα. Η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού για ανεύρεση μολύνσεων δεν αποτελεί μέρος του «υποχρεωτικού» ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες θα πρέπει να αναφέρουν τα τυχόν συμπτώματα στον ιατρό τους για τη σωστή αντιμετώπισή τους.


Συμπτώματα  
Μια γυναίκα που πάσχει από κολπίτιδα μπορεί να έχει φαγούρα ή αυξημένες κολπικές εκκρίσεις (υγρά), το χρώμα και η σύσταση των οποίων διαφέρει, ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα που προκάλεσε τη κολπίτιδα. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία της λοίμωξης, η οποία πρέπει να σας οδηγήσει στον ιατρό σας για τη διάγνωση και τη θεραπεία:

  • ερεθισμός και/ή κνησμός της περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • φλεγμονή (ερεθισμός, ερυθρότητα και οίδημα) των μεγάλων και  μικρών χειλέων, ή της περιοχής του περινέου
  • κολπικό έκκριμα (υγρά)
  • αποκρουστική κολπική οσμή
  • πόνος ή ερεθισμός κατά τη διάρκεια της  σεξουαλικής επαφής

Επίσης η αλλαγή της ισορροπίας του ρΗ μπορεί να οδηγήσει κολπίτιδα. Υπάρχουν φυσικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της λοίμωξης, όπως στενά ρούχα, τα χημικά προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τον κόλπο μέσω αρωματικού ταμπόν, τα αντιβιοτικά, καμιά φορά τα αντισυλληπτικά χάπια, ή μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη και μαγιά.

Διάγνωση  
Οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει διάγνωση. Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού. 

Πρόληψη 
Πρόληψη της καντιντίασης, ως πιο κοινής κολπίτιδας, ξεκινά με καλή υγιεινή: καλό σκούπισμα μετά το μπάνιο, φορώντας εσώρουχα φρέσκα, και σκουπίζοντας από εμπρός προς τα πίσω μετά την αφόδευση. Όλα αυτά βοηθούν να αποφευχθεί η μόλυνση του κόλπου με τα επιβλαβή βακτήρια. Η κολπική περιοχή θα πρέπει να πλένεται με νερό: αποφυγή αρωματικών σαπουνιών, αφρόλουτρων, αποσμητικών κόλπου. Κολπικές πλύσεις (Douching) δεν συνιστώνται, διότι διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, καθιστώντας  τη περιοχή ευαίσθητη σε παθογόνα μικρόβια. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση του γιαουρτιού, λάχανου τουρσί ή τη λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων βοηθά στη προφύλαξη της καντιντίασης.

Η πρόληψη της βακτηριακής κολπίτιδας περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, αποφυγή των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του pH κόλπου, χρήση βρεγμένης πετσέτας άλλων ανθρώπων και  το τζακούζι, καθώς και οι διαδικασίες ασφαλούς σεξ, όπως η χρήση προφυλακτικού. Οι αρχικές μελέτες έδειξαν πως η ενδοκολπική χρήση προβιοτικών σκευασμάτων για τη πρόληψη της κολπίτιδας ή πρόσθεσή τους στα τυπικά σχήματα αντιβιοτικών έχουν ισχυρή προστατευτική δράση. Ωστόσο, πρόσφατα άρθρα  αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της υποτροπής σε σύγκριση με άλλα μέσα.

Θεραπεία 
Η αιτία της λοίμωξης καθορίζει την κατάλληλη θεραπεία. Μπορεί να περιλαμβάνει από του στόματος ή τοπικά αντιβιοτικά σε μορφή κρέμας ή κολπικών υπόθετων. Μια κρέμα που περιέχει κορτιζόνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει από τον ερεθισμό ή κνησμό. Για τις γυναίκες που έχουν ερεθισμό και φλεγμονή που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων (μετεμμηνοπαυσιακές), μια τοπική κρέμα οιστρογόνου μπορεί να συνταγογραφηθεί.