Ελληνες που ξεχωρίζουν.

Ένας γιατρός με περγαμηνές και καινοτόμο σκέψη στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ απ’ όπου και πήρε το διδακτορικό του, επ. καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας συν-διευθυντής στο τμήμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, του πανεπιστημίου και διευθυντής του τμήματος ενδομητρίωσης και λαπαροσκοπικής χειρουργικής- τιμημένος από την-American Association of Gynecologic Laparoscopy ( AAGL) «για τις εξαίρετες ικανότητες του στην λαπαροσκοπική χειρουργική», αποφασίζει το 2005, να εντάξει το δικό του επιστημονικό όραμα στο ελληνικό ακαδημαϊκό πεδίο αφήνοντας στις ΗΠΑ μια καριέρα 13 χρόνων και προκειμένου να προσφέρει στη πράξη στο δημόσιο τομέα υγείας της χώρας του.

O Νίκος Βλάχος, καθηγητής σήμερα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθύνει την Πανεπιστημιακή Κλινική του Αρεταίειου υπηρετώντας με σεβασμό, αξίες, πρωτοποριακή ιατρική αντίληψη, ομαδικότητα κι επιστημονικό ήθος τη μεγάλη ιστορία των 100 χρόνων λειτουργίας της.

«Το επιστημονικό ήθος, θα πει, χαρακτηρίζεται από δυο έννοιες: ειλικρίνεια και αυτοκριτική. Ειλικρίνεια προς τους ασθενείς μας, ειλικρίνεια προς τους συνεργάτες μας. Και αυτοκριτική ώστε να μπορεί κάθε στιγμή να διαπιστώνουμε τα λάθη μας και να προσπαθώντας να τα διορθώσουμε».

Με δεδομένο ότι η ίδρυση του Αρεταίειου Νοσοκομείου το 1898 σηματοδοτεί τη μύηση στην Ιατρική Επιστήμη κατά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση τους χιλιάδων φοιτητών της Ιατρικής στη χώρα, μετέπειτα γιατρών, που άσκησαν το λειτούργημά τους στην Ελλάδα είτε διέπρεψαν στο εξωτερικό, σήμερα, έναν αιώνα περίπου μετά, το Αρεταίειο νοσοκομείο εξακολουθεί να είναι στην πρώτη γραμμή, αναφορικά με τις ιατρικές αλλά και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες του. Ενώ, διοικείται αυτοτελώς από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από την Ιατρική Σχολή και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Η Βιβλιοθήκη του Αρεταίειου διαθέτει πλέον των 2.800 τόμους συγγραμμάτων και πλέον των 3.800 τόμων περιοδικών κι αξιοπρόσεκτο στοιχείο στο χώρο της, αποτελούν τα τα καθίσματα- είναι τα ίδια, τα οποία παλαιότερα κοσμούσαν στην αίθουσα τελετών του Παν/μίου Αθηνών.

Ως γιατρός αλλά και με θεσμικό ρόλο πως αποδίδετε το ηθικό χρέος σας προς την ιστορία του νοσοκομειακού αυτού δημόσιου ιδρύματος;

Με την εξέλιξη νεότερων θεραπευτικών τεχνικών στον τομέα της μαιευτικής και Γυναικολογίας όσο και στην εκπαίδευση για το καλύτερο δυνατό επίπεδο των νέων γυναικολόγων. Ακριβώς, ότι η Κλινική μας, με πάνω από 100 έτη λειτουργίας, είναι η αρχαιότερη πανεπιστημιακή κλινική στην Ελλάδα, μας δημιουργεί τη μεγάλη υποχρέωση ώστε στη σύγχρονη λειτουργία της να έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοπορίες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ https://www.huffingtonpost.gr/entry/nikos-vlachos-mporoeme-ean-theloeme-na-akoempesoeme-to-mellon_gr_5e2ae710c5b6d6767fd2b4cc?k7